Hoeveel producten die we consumeren maken we nog volledig zelf? En daarmee bedoel ik het goed zelf kweken, vervolgens bewerken en bewaren, om het vervolgens met volle smaak naar binnen te werken. Dit is een gegeven dat steeds minder en minder gebeurd, vooral bij de jongere bevolkingsgroepen. Ook bij mij is dit jammer genoeg het geval. Je kan dan ook alles doodeenvoudig in de supermarkt gebruiksklaar kopen, het blijft vaak enorm lang goed en kost navenant niet bijzonder veel geld. Waarom zou je het dan in godsnaam nog zelf maken?
Wel, ten eerste is het veel gezonder omdat er zo veel minder smaakversterkers, besproeiing en bewaarmiddelen aan te pas komen. Ten tweede haal je er véél meer voldoening uit. Als je op die manier je eigen “creatie” opeet, voel je je oprecht beter. Je kan bovendien tegen je vrienden of familie zeggen, “dit komt nu eens van mijn eigen tuin en heb ik volledig zelf gekweekt en klaargemaakt, lekker he ;)!” Daarbovenop is het ook nog eens een leuke bezigheid om uit te voeren met je partner!
Eigenlijk voel ik me best wel slecht over het feit dat er in mijn tuin vrij veel vruchten groeien (zoals kersen, appelen en peren), waar ik voor de meerderheid eigenlijk best weinig mee doe. Het is ook veel te veel om allemaal zelf te consumeren, eens het rijp is blijven die vruchten namelijk niet lang vers. Om reden dat ik voor mezelf meer voeling met de natuur en tuin wil creëren (een symbiose die normaliter normaal zou moeten zijn tussen mens en natuur), alsook meer eigen producten ten volle wil benutten, begin ik een nieuwe terugkerende column die daarop inspeelt. Dit kan zowel gaan over dat ik een consumptieproduct uit de tuin maak (zoals gelei, kruidenthee of appelsap) als grondstoffen die te vinden zijn in de “wilde” natuur (bos en dergelijke) die je eveneens kan consumeren. Wie weet er tenslotte nog wat eetbaar is en wat niet uit de natuur?
Time to make a change and open our eyes for the tasteful wonders of life that nature offers us!
Zou ik ook wel willen! Maar heb geen tuin helaas 🙂
LikeLike
oh jammer! de zaken die ik erop ga zetten, gaan soms ook wel betrekking hebben op producten die je ook kan maken met bv fruit uit de supermarkt/biowinkel (bv appelmoes maken) , dus wie weet zit er wel eens iets bij dat je ook kan doen!
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een top idee
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb er thuis weinig ruimte voor maar mijn leidinggevende heeft zowat een hele boerderij en komt iedere week met het overschot aanzetten (eieren, aubergines, nu pompoenen etc). Die producten smaken dan ook heeeeerlllijk!
LikeGeliked door 1 persoon
Echt vers blijft dan ook het lekkerst 😀
LikeLike