Zelf lekkere (én gezonde) appelmoes maken| DIY meer voeling met de natuur#1

Een deel van de oogst :)
Een deel van de oogst 🙂

Laat ik maar meteen in huis vallen door te zeggen dat zelf appelmoes maken helemaal niet moeilijk is! Werkelijk iedereen kan het. Zelfs ik met mijn tenenkrommende kook-skills kan het, dus dan kunnen jullie het zeker ;)! September/begin oktober is de periode om de appels uit de tuin te gaan oogsten, dus gebruik ze zeker anders gaan ze toch maar verloren! Dit is bovendien mijn eerste blog omtrent mijn nieuwe column – DIY meer voeling met de natuur! Laten we maar meteen beginnen!

Het voorbereidende werk duurt het langst..
Het voorbereidende werk duurt het langst..

Dit heb je nodig voor een portie voor 2 à 3 personen:
* 6 dikke appelen uit de tuin (reken zo’n 2-3 appelen van redelijk formaat voor 1 persoon)
* Kaneel
* Eventueel witte suiker
* Schiller/keukenmesje
* Houtel lepel
* Kookpot
* Water

That’s really all you need!
Now let’s get started

  1. Neem een grote kookpot en vul deze half met water. 
  2. Neem de portie appels die je wilt gebruiken en schil deze volledig
  3. Hak de appels in 4, je kan hiervoor best een groot mes gebruiken waarmee je veel kracht kan zetten
  4. Snij het klokhuis weg en hak de appelstukken in kleinere blokjes 
  5. Doe de appelblokjes in het water. Dit zorgt ervoor dat de appels minder bruin worden.
  6. Als alle appelblokjes in het water zijn gelegd, giet je het water af en laat je de appelblokjes in de kookpot
  7. Zet ondertussen het vuur op een redelijk hoge stand 
  8. Giet zo’n 25 cl water (afhankelijk van de hoeveelheid appels dat je hebt klaargemaakt) bij de appelblokjes in de kookpot en zet de pot op het vuur 
  9. Laat de appels goed stoven tot het water is verdampt , vergeet niet regelmatig om te roeren! Ondertussen kan je de appelblokjes ook al wat fijn stampen met de houten lepel
  10. Zet nu het vuur op een laag vuur!!
  11. Nu kan je eventueel een gewenste hoeveelheid suiker op de appelblokjes strooien en goed omroeren. Hetzelfde mag je met de kaneelpoeder doen, dit geeft de appelmoes een erg lekkere smaak mee.
  12. Als je merkt dat de appelmoes dreigt aan te branden of je vind de appelmoes te dik, voeg dan naar believen nog wat water toe en roer. Je kan zoveel water toevoegen als je wil om de gewenste dikte te bekomen.
  13. Laat nog even pruttelen en klaar is kees. De appelmoes is klaar en kan zo geserveerd worden of kan je laten afkoelen om vervolgens in te vriezen of koud te eten. 
  14. Smakelijk ;)!
De appelmoes is ready yumm!
De appelmoes is ready yumm!
All homemade! buiten de kip dan :p
All homemade! buiten de kip dan :p Het ziet er misschien niet super lekker uit, maar het is het wel 😉 

Als je geen eigen appels uit de tuin hebt, kan je uiteraard ook zelf appelmoes maken met gekochte appels uit de bio-winkel of supermarkt. Het is echter leuker om het met appeltjes uit je eigen tuin te doen, dat geeft nét die portie extra voldoening! 

Advertenties

5 gedachtes over “Zelf lekkere (én gezonde) appelmoes maken| DIY meer voeling met de natuur#1

  1. Geel lekker zelfgemaakte appelmoes! Een tip: Sommige appelsoorten zijn van zichzelf heel zoet (zeg maar zoeter dan de doodgewone Jonagold of Belgica) hierdoor hoef je vaak al geen suiker meer aan je appelmoes toe te voegen. Denk genre Pink Lady appels. Is ook lekker om dit met Conference peren te doen. 🙂 (Valt het op dat ik in de fruitstreek woon :P)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s