Tijd voor (Kerst)Bier!#8 Ter Dolen Winter Recensie

info

Nog een kleine week en Koning winter is terug in het land, hoewel je dat aan de huidige temperaturen (11° celcius for Christ’s sake!) niet veel van merkt. Een witte kerst zit er dit jaar dus zeker niet in. Toch haal ik in deze periode met veel plezier de kerstbieren uit mijn bierkelder! Na vorig jaar Bush de Noël en Gouden Carolus Christmas (twee kerstklassiekers onder de bieren) onder de loep te hebben genomen, proef ik deze kerstperiode enkele minder bekende kerstbieren. 

ter-dolen-winter-33-cl-biere-belge-de-la-brasserie-de-dool

Ter Dolen Winter is een bier van kasteelbrouwerij Ter Dolen. Net als alle andere kerstbieren is ook deze wintereditie een donker bier van hoog percentage (in dit geval 9,1°). Na uitgieten valt op dat Ter Dolen Winter een vrij licht bier is van kleur, met een lichtbruine kraag die langdurig aanwezig blijft. Bij het openen van het flesje kan je de geur van drop en honing herkennen. Om even de brouwerij te quoten:

Ter Dolen Winter is de creatie van onze brouwmeester Hendrick. Hendrick verkoos als winterbier een donker bier met een dieprode schijn te brouwen waarin hij naast 3 soorten mout en 2 soorten hop, honing uit eigen regio en kaneel toevoegde.”

Met een adviesprijs van 1.35 euro per flesje behoort Ter Dolen Winter bij de meer prijsvriendelijke kerstbieren.

brasserie-cafe-ter-dolen-in-helchteren-4

Ter Dolen Winter beschikt over een aangename verrassende smaak die door de toetsen van honing niet aan andere kerstbieren doet denken. In dat opzicht weet de brouwerij met het kerstbier zich van de concurrentie te onderscheiden. Persoonlijk ben ik zelf geen grote fan van pure honing, maar met mate verwerkt in bier (of andere producten) smaakt het wel lekker af. Doordat de honing in dit bier duidelijk de overhand heeft , zorgt het ervoor dat de andere ingrediënten minder uitgesproken naar voren komen. Hierdoor kan het bier wat te eentonig zijn voor sommigen. Een ware smaakexplosie tovert Ter Dolen Winter dus zeker niet tentoon, maar dat hoeft in mijn opzicht ook niet om een geslaagd kerstbier te zijn.

Net als de andere brouwsels van Ter Dolen is ook de wintereditie van een sober maar strak design voorzien. Door de vormgeving van het etiket zal het bier dan ook niet opvallen in het bierrek. Hierbij moet ik wel zeggen dat in mijn lokale bierhandelaar enkel de versie voorhanden is met het donkere etiket. Blijkbaar is de wintereditie ook in de handel verschenen met een witte achtergrond, wat een pak meer in het oog springt dan de donkere editie. Moest ik in de schoenen van Ter Dolen staan, zou ik vanaf nu enkel de versie met de witte achtergrond op de markt brengen voor het kerstbier. De Ter Dolen Winter schenk je uit het standaard glas van Ter Dolen.

bier6

Ter Dolen Winter is een gewaagde en frisse wind in het landschap der kerstbieren. Door de toevoeging van honing probeert het zich te onderscheiden van de andere kerstbieren die zich veeleer focussen op de kracht van drop en kaneel. Helaas proeft de honing iets te sterk door, waardoor de andere ingrediënten te weinig tot hun recht komen. Hoewel de honing iets te sterk naar voren komt is het zeker een geslaagde productie, die ik in bij de komende kerstperiodes zeker nog ga inslaan. Voor de prijs van 1,35 euro per stuk is dit een dikke meevaller.  

score

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s