Als De Dijken Breken PilotReview : The Flooding of the Low Countries

info

Synopsis : Wat als een gigantische stormvloed de Vlaamse en Nederlandse kuststreken blank leggen? 

Hallelujah! Ein-de-lijk durven de Vlaamse en Nederlandse productiehuizen andere gronden (of in dit geval ‘wateren’) te betreden dan de conventionele verhaallijnen. Laat ons eerlijk zijn, we hebben het stilletjes aan wel gehad met het zoveelste (flauwe) afkooksel van ‘Flikken’, ‘Baantjer’, ‘Witse’ en andere (flauwe) zogenaamde dectectives/politieseries. ‘Cordon’ toonde enkele jaren geleden al aan dat een Vlaamse serie ook anders kan, en dit met geweldig succes.
Kan ‘Als de dijken breken’ dezelfde potten breken als ‘Cordon’ destijds deed? 

image-6603225

‘Als de dijken breken’ volgt een 5-tal verhaallijnen, waarbij de hoofdpersonages allemaal met verschillende situaties te maken krijgen. Één situatie is voor allen van hen echter gelijk, ze krijgen allen te maken met de destructieve gevolgen van de storm. 

Het eerste dat opvalt is de wisselwerking tussen België en Nederland. Zo volgt de serie enkele personages en situaties die zich afspelen in zowel de Vlaamse als de Nederlandse kuststreken. Hoewel de serie zich hierbij toch voornamelijk focust op Nederland, is de symbiose tussen beide partijen wel geslaagd en boeiend te noemen. 

alsdedijkenbreken_1

Wat echter ook meteen in de eerste twee afleveringen opvalt is het flinterdunne verhaal waarover ‘Als de dijken breken’ beschikt, dat tot overmaat van ramp ook nog eens doorspekt zit met tal van clichés: de overspelige sportkarrijdende driftkikker, de eenzame oude muzikant die plots terug een reden vind om voor te leven … . Ook bepaalde situaties zijn nogal voorspelbaar te noemen; wie laat er zijn kinderen in godsnaam bij 10-12 beaufort buiten spelen? Dat is simpelweg om grote problemen vragen.

2714f3cb-ab40-11e6-aef1-00163edf48dd

De acteerprestaties zijn best oké te noemen, hoewel deze bij enkele karakters met momenten nogal knullig over komen. Over de afgebeelde wereld kan ik alleen maar positief zijn. De setting is geloofwaardig en beangstigend, wat de kijkbeleving alleen maar ten goede komt. Dit is meteen ook het sterkste punt van de serie, net als rampenfilms moet ook ‘Als de dijken breken’ het hebben van de actie en spanning die het destructieve water met zich meebrengt.

Tot nog toe is ‘Als de dijken breken’ zeker geen topserie, maar is het wel een geslaagde poging om Nederlandstalige series een hogere entertainmentwaarde mee te geven. Hierin zijn de makers alvast geslaagd. Nu alleen hopen dat de verhaallijnen in de komende afleveringen beter en dieper uitgewerkt worden en dat de gebruikelijke clichés achterwege blijven! 

Aflevering 1: 6,5/10
Aflevering 2: 7,5/10 

score

‘Als de Dijken Breken’ is een wisselwerking tussen de Vlaamse Omroep VRT en het Nederlandse EO. Heel bizar is dat de serie over beide landen niet gelijktijdig uitgezonden wordt. Zo krijgen de Nederlanders de laatste afleveringen (het seizoen duurt 6 afleveringen) reeds op 10 december voor de kiezen, terwijl de Belgen voor de seizoensfinale moeten wachten tot 2 januari 2017.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s