Shoplog: Wat vind je als jong koppel op een rommelmarkt?

Rommelmarkten.. Veel jonge mensen halen hun neus hoog op bij het horen van het woord alleen al. Wat zou je op een rommelmarkt in godsnaam kunnen vinden buiten, juist ja, rommel? Wel, dit weekend zijn mijn vriendin en ik naar een grote binnenrommelmarkt (overdekt dus) geweest in Mechelen, waar meer dan 250 standhouders hun spullen verkochten. 

Copyright: Gazet van Antwerpen
Nekkerhal Mechelen, Copyright: Gazet van Antwerpen

d6fddf92-87ae-11e5-815a-916e68a69fb3Er was een opvallend grote diversiteit aan spullen te vinden. Van Vintage speelgoed, sierwapens, antiek, curiosa, oude games (Sega, Nintendo..), memorabilia, oude strips, bierglazen en tal van andere voorwerpen die ik mij niet allemaal meer direct voor de geest kan halen. Voor iemand die houdt van oude spullen, alsook graag zaken verzamelt, kan zo’n rommelmarkt erg interessant zijn. Dit niet alleen om leuke dingen voor een mooie prijs op de kop te tikken, maar ook om “nieuwe” (beetje contradictief aangezien het veeleer om oude spullen gaat) zaken te ontdekken. Uiteraard was er daarbuiten ook écht enorm veel brol te vinden, maar dat is natuurlijk niet het geval op rommelmarkten alleen, maar ook in gewone winkels. Het is eigenlijk vreemd te noemen dat rommelmarkten in België en Nederland zo’n negatieve bijklank hebben aangenomen, in Groot-Brittanië doen ze niet liever dan op allerlei mogelijke rommelmarkten gaan snuisteren. 

Of je daadwerkelijk iets vindt op een rommelmarkt hangt natuurlijk o.a. af van waar je zelf in geïnteresseerd bent. Heb je niets met oude spullen, oude boeken of vintage dan zal je wellicht vlug doorheen alle standhouders zijn zonder ook maar iets te vinden. Als je echter naar bepaalde zaken op zoek bent (zoals bij mij het geval is met oude strips, vintage speelgoed, curiosa en antiek) heb je vaak ogen te kort en kan je met gemak een halve dag liggen snuisteren op een (grote) rommelmarkt.

79150ff365768da8e6ca2513c63ceee7
Deze space age toys zijn bij verzamelaars erg in trek

Niet alles op een rommelmarkt is goedkoop trouwens. Sommige zaken zijn net enorm veel waard. Bepaalde oude strip, curiosa en andere verzamelaarsitems kunnen soms boven de 100 euro gaan. Dit is natuurlijk afhankelijk van object tot object. Kenners weten maar al te goed wat al deze spullen stuk voor stuk waard zijn, dus het is eigenlijk aan de bezoeker om zich op voorhand best wat te verdiepen in de materie als hij/zij goede deals wil maken. Hoewel mijn vriendin wel belangstelling toont in curiosa en dergelijke, heeft zij minder kennis over de waarde van deze zaken waardoor ze ook niet specifiek naar bepaalde items op zoek gaat. Om deze reden heeft mijn liefste schat dan ook aanzienlijk minder gekocht dan ik. Toch ook heeft zij enkele spulletjes gekocht, waaronder wat speciale bierglazen (waaruit we een van de dagen zeker en vast eens samen een lekker speciaalbier zullen proeven 😉 ) en een mooie kaarshouder (zo eentje waar je een theelicht in stopt met bovenaan een schoteltje waar een geurkaars in gesmolten wordt voor betere geurverspreiding, geen idee hoe dit noemt :D! ).

12241309_10206963028488267_8257723992244307016_n

Mijn buit van de dag was groter te noemen:
3 Nieuwe bordspellen, allen out of print, voor een mooie prijs kunnen binnen hengelen 
– Ra | 1999
– Ave Caesar | 1989 (1e editie)
– Panzer Armee Afrika: Rommel in the Desert | 1982
3 Strips, waarvan 2 eerste edities
– Nero Het Wonderwolkje | 1960 (1st edition)
– Urbanus op Uranus | 1984  (1st edition)
– Bob Morane De Dinosaurusjagers | 1993 | Als eeuwige dino-fan moest ik deze gewoon hebben, voor 1 euro kon ik deze dan ook niet laten liggen 😉 
Panorama Préhistorique 
– Prehistorisch panorama | 1985 | soort van puzzel van 2 meter lengte, geïnspireerd op de wereldberoemde muurschildering ‘The Age of Reptiles’ van Rudolph Zallinger uit 1947 in  Yale Peabody Museum of Natural History. Kijk er naar uit om deze effectief in elkaar te steken en op mijn bureau aan de muur te hangen als wallframe! 
Liebig kaartjes 
– Verschillende reeksen Liebig kaartjes (waaronder de inka’s) | Jaren 1930 – 1960
Strip memorabilia
– Glas van kuifje: mannen op de maan | 1994 (niet op onderstaande foto aanwezig)

wp

Wel is het zo dat de grote meerderheid van de standhouders, alsook de bezoekers, over het algemeen niet meer van de jongsten zijn. Net dat is misschien wel het voordeel om er als jong persoon doorheen te slenteren. Uiteraard heeft een 20-jarige een andere mind-set dan pakweg een 60-jarige. Hierop kun je als jong persoon enigszins op inspelen bij de verkoper, ook omdat je enigermate andere spullen zoekt dan de oudere bezoeker.

Het leukste aan een rommelmarkt vind ik persoonlijk het feit dat je kan afdingen. Staat er een prijs op van 10€, kan je altijd proberen het artikel te bekomen voor bv. de helft van de prijs. Hierop volgt vaak een (leuke) onderhandeling waarbij, als je het goed uitspeelt, je het artikel daadwerkelijk met flinke korting kan kopen. Zo heb ik afgelopen zaterdag toch minstens 15€ van de totaalprijs weten af te pitsen door te onderhandelen.

de onderhandelfase.. ;)
de onderhandelfase.. 😉

Enfin, ik vond het een erg geslaagd uitje. Een rommelmarkt is zeker niet iets om wekelijks te doen als jong koppel. Maar als je samen eens niet weet wat te doen ga dan gerust eens samen naar een (grote) rommelmarkt. Daar ben je toch enige uurtjes zoet mee en wie weet kom je nog wel met wat leuke spullen naar huis ;)! 

Advertenties

5 gedachtes over “Shoplog: Wat vind je als jong koppel op een rommelmarkt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s