Outlander Seizoen 1 Review: Dé Beste Serie van het Voorbije Jaar

outlander infor

Laten we meteen al maar beginnen met te vermelden dat Outlander voor mij met voorsprong de beste nieuwe serie van 2014-2015 was. Outlander krijgt op imdb.com momenteel een flinke 8.6/10, met zo’n 34.000 stemmers op de teller. Het eerste seizoen telt 16 afleveringen van ongeveer één uur speelduur elk, waardoor je wel even zoet bent met deze serie. Toch verlang je na afloop van die 16 uren naar meer, naar véél meer zelfs. Outlander is geïnspireerd op de boekenserie van Diana Gabaldon (naar het schijnt een dikke aanrader, hoewel ik ze zelf nog niet heb gelezen). Outlander is bovendien vernieuwd voor een tweede seizoen, die in 2016 (maart-april) zal worden uitgezonden.

4e20d9c943b79e633d396

voor mij was Outlander dé verrassing van het voorbije tv-jaar. Een perfect gebalanceerde Mish Mash van verschillende genres die ervoor zorgt dat mannen en vrouwen er evenveel plezier aan kunnen beleven. Combineer dat met goede acteerprestaties, een sterk emotioneel verhaal en een wondermooie setting en je hebt een knaller van formaat.

Laten we meteen ook maar zeggen dat Outlander een serie is die de zaken héél slim aanpakt. De serie kan met gemak door zowel mannen als vrouwen met evenveel plezier bekeken worden. De serie zit beladen met emotionele conflicten, romantiek, historiciteit, interessante en goed uitgewerkte karakters, wondermooie scenografie, meeslepend verhaal, goede acteerprestaties, zalige Schotse dialecten en de nodige actie en bloed, do I really need to say more?? Want ik kan nog wel even doorgaan met het aanprijzen van deze serie ;)! Door zijn setting valt Outlander bovendien in meerdere genres onder te verdelen, Outlander = drama/historische/fantasy/romantische serie, een zeer geslaagde mish mash van een heleboel insteken. 

Claire Randall (Caitriona Balfe), Jamie Fraser (Sam Heughan) in the Starz series Outlander.
Claire Randall (Caitriona Balfe), Jamie Fraser (Sam Heughan) in the Starz series Outlander.

Let wel, dit is een serie die enkel geschikt is voor een volwassen publiek, er komen scènes in die voor kinderen zeker niet aan te raden zijn (en dan heb ik het niet over de vele seksscènes, maar voornamelijk over de bloedige en emotioneel hartverscheurende twee laatste afleveringen).

outlander (1)

De opzet van het verhaal gaat over een verpleegster (Claire) uit 1945 die op reis is met haar man (waar ze overigens heel gelukkig mee samen is) die historisch onderzoek verricht over zijn familiestamboom in het Highlander gebied van Schotland. Wanneer Claire na het aanschouwen van een dansritueel van dorpelingen bij een megalitisch bouwwerk naar het monument toeloopt voelt ze rillingen over haar lijf rollen. Wanneer ze een van de stenen aanraakt, bevindt ze zich plots in het jaar 1743 en probeert ze terug naar haar eigen tijd te raken. Hoe het verhaal zich verder ontrolt moeten jullie uiteraard zelf kijken, maar ik kan jullie vertellen dat het een enorm meeslepend en intrigerend verhaal is dat zich afspeelt in 18e-eeuws Schotland. Claire leert in 1743 bovendien de Highlander Jamie kennen, een man waar veel vrouwelijke kijkers in zwijm voor zullen vallen.

Starz_Outlander_HD_wallpapers-10

Hoewel ik niet meer exact weet welke afleveringen ik de beste vond (ik gebruikte toen de app TVshowtime nog niet om mijn log bij te houden), zijn de 2 laatste afleveringen werkelijk subliem te noemen. Ik moet wel zeggen dat de pilot de minste aflevering van allemaal was, dus als je deze serie uitprobeert kijk dan op z’n minst 2 of 3 afleveringen.

Kortom, voor mij was Outlander dé verrassing van het voorbije tv-jaar. Een perfect gebalanceerde Mish Mash van verschillende genres die ervoor zorgt dat mannen en vrouwen er evenveel plezier aan kunnen beleven. Combineer dat met goede acteerprestaties, een sterk emotioneel verhaal, prachtige kostuums en een wondermooie setting en je hebt een knaller van formaat. En dan vergeet ik bijna nog de wonderlijk mooie muziek van Bear McCreary die de serie perfect ondersteund. Een ode aan Starz (en uiteraard aan de auteur van de boeken) voor het maken van dit pareltje..

score

Hebben jullie deze parel reeds gezien? Voor degenen die de serie nog niet gezien hebben, ik kan jullie deze niet hard genoeg aanraden.. 

Advertenties

9 gedachtes over “Outlander Seizoen 1 Review: Dé Beste Serie van het Voorbije Jaar

  1. Nu ben ik wel heel erg benieuwd 😀 Ben er nooit aan begonnen want ik dacht dat het een GOT knock off was (En ik ben geen GOT fan)
    Je moet binnenkort ook echt eens Empresses in the Palace bekijken. Tis wel eerder een vrouwenserie maar ik denk dat je hem ook leuk zult vinden. (Tis Natascha trouwens 😉 )

    Liked by 1 persoon

  2. Net de laatste aflevering van seizoen van 1 gezien. Echt een prachtige serie! Ik ben zo benieuwd hoe hij verder gaat dat ik heb besloten om de boeken te kopen. 1e afl minder, maar als je doorkijkt wordt je echt verliefd op deze serie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s